Sigarayı Bırakmak İçin 10 Önemli Adım
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre; sigarayı bırakmak isteyen kişiler bırakmadan önce en az 10 - 12 kez sigarayı bırakma teşebbüsünde bulunuyorlar. Uzmanlar
göre her teşebbüsün sonunda sigara hakkında yeni şeyler öğrendiğimiz için bu denemeler mutlaka yapılmalı ve sigarayı bırakamasak bile moralimizi bozmayıp bir sonraki denemede başarılı olabileceğimize inanmalıyız. Sigarayı bırakma teşebbüsleri genellikle sigarayı bırakmaya yardımcı olan ilaç ya da mamuller ile denenmektedir. Bu doğru bir yaklaşımdır. Sigara yoksunluğunu hafifletmek yararlı olacaktır. Sigarayı bırakırken size faydası dokunabilecek 10 öneriyi paylaşmak istiyoruz.
SİGARAYI AZALTARAK BIRAKAMAZSINIZ.
1- Liste Yapın: Sigarayı neden bırakmak istediğinizi düşünün ve listenize yazın. Bu listede sigaranın zararlarından bahsedin, harcadığınız parayı hesaplayın yani sigara size kötü anlamda ne veriyorsa hepsini bu listeye ekleyin. Yazmaya başladıkça listenin ne kadar uzun olduğunu fark edeceksiniz. Aklınıza gelen en ufak detayları bile eklemekten çekinmeyin. Bu liste her zaman yanınızda bulunsun. Sigara içme isteği geldiğinde bu listeyi tekrar okuyun. Aklınıza yeni maddeler gelirse listenize ekleyin. Bu liste yüzünden çekinmeyin, belki arkadaşlarınız ya da çevreniz size gülecektir ama sizin arkanızdan ağlamalarından iyidir. Bu nedenle liste önemlidir. Listeyi ihmal etmeyin mutlaka yapın. Faydasını göreceksiniz.
2- Sigarayı Birden Bırakın Azaltmayın: Belki çevrenizde bu yolla başarıya ulaşmış birileri vardır ama siz yapamazsınız. Sigarayı azaltarak bırakmak kendinize eziyet etmektir. Azaltmak sadece günler boyu sürecek nikotin yoksunluğu demektir. Sigara tiryakiliğinizin devamı için günde bir tek dal sigara içmeniz yeterlidir. Bu vücudunuzun nikotin ihtiyacını karşılayacağı için boştan yere yoksunluk çekersiniz.
3- Sigaraları Yok Edin: Ulaşabileceğiniz hiç bir yerde sigara bırakmayın. Bütün paketlerinizi çöpe atın hatta içindeki sigaraları kırın ve sonra çöpe atın. İradeniz sandığınızdan daha kuvvetlidir. Bir boş anında içtiğiniz tek bir sigara sizi tekrar aynı pisliğe bulaştıracaktır. Bu yüzden korkmayın kararlı olun ve sigaraları yok edin.
4- Çevrenizi Haberdar Edin: Sigarayı bırakma kararınızdan çevrenizde ki insanları haberdar edin. Bu süreç içinde size destek olmalarını rica edin. Nikotin yoksunluğu sizi sinirli ve gergin yapabilir. Sigara içmediğiniz için dikkatinizi toplayamayabilirsiniz. Bu durumlar geçicidir. Geçene kadar bir iki hafta sizi idare etmelerini isteyebilirsiniz. Etmiyorlarsa da o insanları hayatınızdan çıkarın gitsin.
5- Ortamınızı Değiştirin: Her sigara tiryakisi iyi bilir ki alkol yanında sigara çok fazla tüketilir. Alkol kullanmıyorsanız kahve ya da çay bu etkiyi gösterebilir. Bu nedenle bu tür sigarayı tetikleyen şeylerden mümkün olduğunca uzak durun. Sabredin. Yalnızca 2 hafta kadar sürecek bu süre içinde size sigarayı hatırlatacak her şeyden kaçının. Sonra tekrar ne isterseniz yaparsınız. Bara gitmek yerine spor salonuna gidin. Spor yapmak alışkanlığınızı yenmenizde size büyük fayda sağlayacaktır. Hem de kısa sürede vücudunuz toparlanacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma ihtimaliniz yükselecek. Spor yaparak bunun önüne geçebilirsiniz.
6- Nefes Egzersizi Yapın: Sigarasız ilk günler çok zor geçecek. Sigara içme arzusu sürekli gelip gidecek. İşte bu arzu geldiğinde ve dayanamadığınız da derin derin 5 kez nefes alıp verin. Bu size iyi gelecektir. Derin nefes alıp vermek vücudumuza bol miktarda oksijen almamızı sağlar bu da mutluluk hormanlarını devreye sokarak bizi rahatlatacaktır.
7- Bol Bol Meyve Tüketin: Meyve yemek hem vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri almamızı sağlar hem de sigaranın yarattığı kötü etkileri biran önce atmamızda bize yardımcı olur. Canımız sigara içmek istediği anlarda taze mevsim meyvelerinden yiyerek bu isteği bastırabiliriz. Ayrıca kilo aldırmadığı içinde gayet sağlıklı olacaktır.
8- Para İyi Bir Nedendir: Sağlık sorunları sigaranın en büyük zararlarından birisi aynı zamanda sigarayı bırakma nedenlerimizden en önemlilerinin başında gelmektedir. Fakat büyük bir gerçek daha vardır ki maddiyat. Sigara gerçekten pahalı bir alışkanlıktır. Sigarayı bırakmanızla beraber büyük bir maddi külfetten de kurtulmuş olacaksınız. Sigara almayı kesmenizle beraber günlük sigaraya ayırdığınız parayı bir kutu ya da kumbara gibi bir yere koyun. Günler geçtikçe yaptığınız tasarrufun ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.
9- Ve Ödül Zamanı: Bir hafta boyunca sigara içmemeyi başarırsanız artık işin büyük bir kısmını halletmiş sayılırsınız. Biriktirdiğiniz paralar ile kendinize bir hediye alın ya da yemek yiyin. O parayı harcamaktan çekinmeyin zaten sizin paranız olmayacaktı. Bir sonraki hedefinizi 2 hafta olarak koyabilirsiniz.
10- Bu Kez Olmadı mı? Bu kez sigarayı bırakmakta başarılı olamadınız mı? Üzülmeyin. Suçluluk duygusuna kapılmayın. Bu denemeniz de size bir şeyler kattı. Sigarayı tamamen bırakabileceğiniz denemenize kadar denemekten yorulmayın. Neyi yanlış yaptığınızı ve tekrar nerede başladığınızı düşünün ve bir sonraki denemede aynı hataya düşmeyin.