Elektronik Tartı Neden Bozulur?

Elektronik Tartı Neden Bozulur?

Bir cismin ya da varlığın kütlesini ölçmeye yardımcı olan aletlere tartı denir. Günümüzde birçok çeşit tartı bulunmaktadır. Hangi çeşitte olduğu fark etmeksizin bazen bu aletlerin bozulduğuna tanıklık ederiz. Peki, bu aletler (tartılar) hangi durumlarda bozulur? Günümüzde birçok çeşit tartı bulunmaktadır. Hangi çeşitte olduğu fark etmeksizin bazen bu aletlerin bozulduğuna tanıklık ederiz. Peki, bu aletler (tartılar) hangi durumlarda bozulur, bunlardan kısaca bahsedelim. Üzerine tartabileceğinden ve hassasiyetinden çok daha fazla ağırlıkta bir ürün konulduğunda tartılar bazen hassasiyetini kaybedebilirler. Bu durumda yanlış ölçüm sonuçları elde etmemize sebep olurlar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için satın aldığımız ya da o an ölçüm yapacağımız tartının hangi kütle aralıklarında ölçüm yaptığına çok ama çok dikkat etmeliyiz. Eğer dikkat etmezsek ve tartının ölçme kapasitesinden daha fazla ağırlıkta olan bir cismi tartı üzerine koyup ölçüm almaya çalışırsak kullandığımız tartının ölçüm hassasiyetine zarar verebilir ve tartının bozulmasına sebep olabiliriz. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Tartıların Bozulma Sebepleri

Üzerine tartabileceğinden ve hassasiyetinden çok daha fazla ağırlıkta bir ürün konulduğunda tartıların bazen hassasiyetini kaybedebileceklerinden az önce bahsettik. Fakat kullandığımız tartı başka bir sebepten dolayı da bozulmuş olabilir. Peki, bu diğer sebepler neler olabilir biraz da bunları inceleyelim. Eğer kullandığımız tartı elektronik bir tartı ise yine kullanımına çok dikkat etmeliyiz. Bu kez kullandığımız tartı analog değil dijital bir tartıdır. Peki, bu çeşit bir tartı neden bozulur? Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi ölçebileceğinden çok daha fazla ağırlıkta bir cisim koyulmuş ve bu tartının hassasiyetini bozmuş olabilirsiniz. Fakat tek bozulma sebebi bu olmayabilir.

Diğer Örnek Sebepler


Belirttiğimiz sebep harici, kullandığınız tartı elektriksel bağlantılar içeriyorsa herhangi bir elektriksel arıza da tartınızın bozulmasına sebep olmuş olabilir. Bunlara örnek gösterecek olursak; tartınızın yapıldığı malzeme suya dayanıklı bir malzeme değilse yani sulu bir ortama konulduğunda veya üzerine su gediğinde içerisindeki elemanlara sızabiliyorsa bu tartı içinde bulunan elektrik devre elemanlarına zarar verebilir ve bu da tartınızın bozulmasına sebep olabilir. Buna ek olarak herhangi bir sıvı temasından bağımsız içerisindeki herhangi bir elektrik eleman kullanım tarihinden ötürü ya da başka bir hatadan kaynaklı bozulmuş ve artık çalışmıyor olabilir. Bu hata küçük bile olsa diğer devre elemanlarını da etkileyecek bir hata ise yine tartınız bozulabilir. Bu gösterdiğimiz sebepler haricinde yine örnek verecek olursak tartınız pil ile çalışan bir tartı ise kullanıldığı sürece pili bitmiş olabilir ve bu yüzden ölçüm almıyor olabilir. Eğer tartınızda pil haznesinde bulunan pilleri çıkarıp bu pillerin yerine kullanılmamış yeni pilleri takarsanız tartınız tekrar çalışmaya devam edecektir. Tartınızın bozulmasına bir örnek sebep daha verecek olursak da; eğer tartınız prize takılıp çalışması gereken bir tartı ise prize takılı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer prize takılması gerektiği halde takılmadıysa tartınız bu sebepten dolayı çalışmıyor olabilir. Prize taktığınız anda çalışmaya başlayacaktır.